Het begin

<- alle projecten

De eerste juwelen geschreven voor het altvioolkwintet.

Als strijkkwintet kun je niet om Mozart heen. Hij schreef als één van de eersten voor het zogenaamde altvioolkwintet. Uiteindelijk vloeiden er maar liefst zes kwintetten uit zijn pen. Zijn goede vriend en collega Michael Haydn was hem voor. Die schreef vijf juweeltjes voor deze bezetting. Ze zijn veel minder bekend dan die van Mozart, maar niet minder de moeite waard.

Michael Haydn was de jongere broer van Joseph Haydn en toonaangevend als componist van kerkmuziek. Zijn requiem was van grote invloed op dat van Mozart. Het wederzijds respect was zo groot dat Mozart Michael Haydn uit de brand hielp toen hij te ziek was om een opdracht voor viool/altviool-duetten af te maken. Wolfgang en Michael, de Salzburgse pioniers van het repertoire.

Ruim twintig jaar later schreef de jonge Franz Schubert in Wenen zijn Ouverture voor strijkkwintet. Hij kende de muziek van Mozart en Haydn goed. Sinds zijn vroege jeugd speelde hij viool in het schoolorkest en op de lessenaars stond regelmatig muziek van Mozart, de ‘Haydns’ en tijdgenoten. Schubert bleef zijn hele leven een groot bewonderaar van de gebroeders Haydn.

Programma
F. Schubert - Ouverture voor strijkkwintet in c-klein, D8
M. Haydn - Strijkkwintet in C-groot, P108
W.A. Mozart - Strijkkwintet in g-klein, KV 516

Vorige
Vorige

Kwintet in C