Nog een telg uit de Rombouts-familie

Gezinsuitbreiding

De intrumenten-familie van Penta is uitgebreid met een 4e instrument uit de Rombouts-familie.

Penta heeft als kloppend hart van het kwintet de twee altviolen. 
Bernadette en Esther, de twee altviolistes, hebben het geluk dat ze allebei op een prachtig instrument spelen, gebouwd door Pieter Rombouts. Rombouts bouwde zijn instrumenten in het begin van de 18e eeuw, in Amsterdam. De altviolen zijn dus broertjes of zusjes. Heel uniek want er zijn nog maar 3 altviolen over van deze geweldige bouwer. Van cello’s en violen echter zijn er nog redelijk veel in omloop. 

Het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds heeft een aantal Rombouts-instrumenten in hun collectie, waaronder de altviool waar Esther op speelt. Er kwam een viool beschikbaar uit de collectie. Het NMF heeft Helena, onze eerste violiste, gevraagd of ze geïnteresseerd is om op deze Rombouts te spelen. Het leek ze mooi passen bij de twee Rombouts altviolen die Penta al rijk is. 

Helena is het avontuur aangegaan. Ze heeft het instrument leren kennen en er ook al een aantal concerten op gegeven met Penta. En de Rombouts-viool is een blijvertje! 

Het verhaal eindigt hier niet. Er kwam een Rombouts-cello beschikbaar bij het NMF. Wederom dacht het NMF aan Penta. Tine, onze celliste, is naar de Sint Annenstraat getogen en heeft daar de cello uitgeprobeerd. Dat was liefde op het eerste gezicht. Na de aanvraagprocedure kan Penta nu met trots zeggen dat er weer een telg uit het Rombouts-geslacht is herenigd met de familie. 
Tine heeft de cello nog niet in haar bezit, dus we wachten met spanning af hoe het weerzien is tussen Romboutsen.

De viool kleurt in elk geval al prachtig met de twee altviolen en we horen overeenkomstige karakteristieken in de klank van de 18e-eeuwse instrumenten. 
Let maar eens op als u naar een concert komt luisteren. En realiseert u zich dan eens dat deze instrumenten na 300 jaar nog altijd in topvorm zijn. Een tijdmachine! 

Met dank aan het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds

<— Terug naar Nieuws

Vorige
Vorige

Barbara verlaat PENTA

Volgende
Volgende

Penta op de radio